Acasa Despre Noi Servicii Medicale Echipa Medicala Galerie Foto Video Parteneri Contact Pagina Pacientului EN

Clinica Somesan - Servicii Medicale Baia Mare
 
Rezultate Medicale


Cod Acces:

Servicii Medicale
» Alergologie si Imunologie Clinica
» ATI
» Bronhoscopie
» Cardiologie
» Chirurgie Generala
» Chirurgie Pediatrica
» Chirurgie Plastica si Estetica
» Chirurgie Toracica
» Chirurgie Vasculara
» Consiliere nutritionala
» Dermatologie
» Diabet si Boli de Nutritie
» Diagnostic al Afectiunilor Mamare
» EMG + EEG
» Endocrinologie
» Endoscopie digestiva
» Epidemiologie
» Examinari medicale siguranta transporturilor
» Explorari functionale
» Farmacie cu Circuit Deschis
» Farmacie cu Circuit Inchis
» Fiziokinetoterapie - Recuperare
» Gastroenterologie
» Genetica Medicala
» Ginecologie
» Hematologie
» Laborator de Analize Medicale
» Masaj
» Maternitate
» Medicina Fizica si Balneologie
» Medicina Interna
» Medicina Muncii
» Nefrologie
» Neonatologie
» Neurochirurgie
» Neurologie
» Neurologie pediatrica
» Oftalmologie
» Oncologie
» ORL
» Ortopedie
» Ortopedie Pediatrica
» Pediatrie
» Pneumologie
» Pneumologie Pediatrica
» Psihiatrie
» Psihologie
» Radiologie Dentară
» Radiologie si Imagistica Medicala
» Reumatologie
» Sali de Operatie
» Sterilizare
» Stomatologie
» Stomatologie - Chirurgie BMF
» Unitate de Transfuzie Sanguina
» Urologie
Neurologie

 

         Neurologia reprezintă specialitatea medicala care se ocupă cu diagnosticul si tratamentul bolilor organice care afecteaza sistemul nervos central (creier si maduva spinarii) si sistemul nervos periferic (nervi cranieni, radacinile nervoase si ganglionii spinali, nervi periferici).
           Activitatea de specialitate în domeniul neurologiei este asigurată la CLINICA SOMEȘAN de către medicii specialiști Dr. CRISTINA COZMUȚA, medic primar neurolog,  Dr. TEODOR FISCHER, medic primar neurolog în cadrul Universității de Medicină și Farmacie Cluj Napoca, cu competență în electromiografie și electroneurografieDr. FLOREA BOGDAN.
 
          Cele mai frecvente afectiuni ale Sistemului Nervos Central:
boli vasculare ( ischemii cerebrale, hemoragii, insuficienta circulatorie vertebro-bazilara);
boli ale ganglionilor bazali ( boala Parkinson);
diferite forme de epilepsie;
boli demielinizante ( scleroza multipla );
boli degenerative ( demente: vasculara, Alzheimer, senila);
boli ale motoneuronului ( scleroza laterala amiotrofica – SLA);
diferite tipuri de cefalee ( migrena );
traumatisme cranio-cerebrale.
 
Cele mai frecevente afectiuni ale Sistemului Nervos Periferic:  
neuropatii, polineuropatii ( diabetica, toxica, neoplazica, carentiala, etc )
boli inflamatorii demielinizante ( polineuropatia cronica inflamatorie demielinizanta, sindromul Guillain Barre);
nevralgii, sindroame radiculare, sindrom de compresiune a nervilor periferici: sindrom de tunel carpian, sindrom de tunel  ulnar;
boli ale jonctiunii neuro-musculare ( miastenia );
boli musculare ( polimiozite, distrofii musculare )

ACCIDENTUL VASCULAR CEREBRAL
 
Accidentul vascular cerebral (AVC) este o afecţiune neurologică acută, gravă, rezultată în urma blocării irigării cu sânge a unei zone cerebrale sau prin hemoragie cerebrală. Cu alte cuvinte, AVC este un sindrom clinic produs prin leziunile substanţei cerebrale ca urmare a unor evenimente vasculare de natură ischemică sau hemoragică.

La nivel mondial, accidentul vascular cerebral reprezintă una din cauzele principale de morbiditate şi mortalitate deoarece anual "ucide" cinci milioane de oameni şi provoacă dizabilităţi severe altor cinci milioane. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în anul 2001 s-au înregistrat 5,5 milioane de decese prin accidente vasculare cerebrale  şi anual circa 15 milioane de persoane supravieţuiesc unui accident vascular cerebral. Letalitatea prin accidente vasculare cerebrale este de 11% pentru femei şi 8,4% pentru bărbaţi. Studii prospective arată această afecţiune creşte an de an, atât ca incidenţă cât şi ca prevalenţă, apreciindu-se de experţii Organizat­iei Mondiale a Sănătă­ii, accidentele vasculare cerebrale vor deveni până în anul 2030 principala cauză de mortalitate

Cauzele accidentului vascular cerebral ischemic                       

AVC ischemic este cauzat de un cheag de sânge care  blochează circulaţia sangvină a creierului. Cheagul de sânge se poate dezvolta într-o arteră îngustată care irigă creierul sau poate ajunge în arterele din circulaţia cerebrală după ce a migrat de la nivelul inimii sau din orice altă regiune a organismului.

Cheagurile sangvine apar de obicei ca rezultat al altor  defecte din organism care determină afectarea circulaţiei sangvine normale, cum ar fi: 

- rigidizarea pereţilor arterelor (ateroscleroza). Aceasta este cauzată de tensiunea arterială crescută, de diabetul zaharat şi de nivelul crescut al colesterolului sangvin

- fibrilaţia atrială sau alte aritmii cardiace (ritmuri cardiace neregulate)                      

- anumite afecţiuni ale valvelor cardiace, cum ar fi o valvă cardiacă artificială, o valvă cardiacă reparată, o boală cardiacă valvulară precum prolapsul de valvă mitrală sau stenoză (îngustarea) orificiului valvular

- infecţia valvelor cardiace (endocardita)

- un foramen ovale patent, care este un defect cardiac congenital

- tulburări de coagulabilitate a sângelui

- inflamaţie a vaselor sangvine (vasculita)

- infarctul miocardic

              Deşi mai rar, tensiunea arterială scăzută  ( hipotensiunea) de asemenea poate să cauzeze un accident vascular cerebral ischemic. Tensiunea arterială scăzută duce la scăderea circulaţiei sangvine la nivelul creierului; ea poate fi determinată de o îngustare sau o afectare a arterelor, de infarctul miocardic, de o pierdere masivă de sânge sau de o infecţie severă.

            Unele intervenţii chirurgicale (precum endarterectomia) sau alte procedee (cum ar fi angioplastia) folosite pentru tratamentul arterelor carotide îngustate, pot duce la formarea unui cheag sangvin la locul unde s-a intervenit, cauzând ulterior un accident vascular cerebral.

            Cauzele accidentului vascular cerebral hemoragic            

            Accidentul vascular cerebral hemoragic este cauzat de o sângerare în interiorul creierului (numită hemoragie intracerebrală) sau în spaţiul din jurul creierului (numită hemoragie subarahnoidiană). Sângerarea în interiorul creierului poate fi rezultatul unei valori crescute pe un timp îndelungat a tensiunii arteriale. Sângerarea în spaţiul din jurul creierului poate fi cauzată de ruperea unui anevrism sau de tensiunea arterială crescută care nu a fost ţinută sub control.

Alte cauze de AVC hemoragic, mai puţin frecvente, sunt:       

-          inflamaţia vaselor sangvine, care poate apărea în sifilis sau tuberculoză

 

Factorii care cresc riscul de accident vascular cerebral

Factorii de risc pentru un accident vascular cerebral pot fi modificati sau nu. Anumite afectiuni pot creste riscul de AVC. In cazul in care aceste afectiuni pot fi tinute sub control, riscul de AVC poate scadea.

Factorii de risc care pot fi controlati sunt:

                        - tensiunea arteriala crescuta (hipertensiunea) este al  doilea factor de risc ca importanta dupa varsta

                        - diabetul zaharat. Aproximativ un sfert din persoanele cu diabet decedeaza prin AVC. Prezenta diabetului creste de 2 ori riscul de accident vascular cerebral din cauza

afectarii circulatiei care apare in aceasta boala.

                        - nivelul crescut de colesterol din sange poate duce la afectiuni ale arterelor coronare si la infarct miocardic, care la randul lor determina lezarea musculaturii inimii (miocardului), iar aceasta la randul ei poate determina cresterea riscului de AVC

                        - afectiuni ale arterelor coronare, care pot determina aparitia unui infarct miocardic si a unui accident vascular cerebral

                        - alte afectiuni ale inimii, precum fibrilatia atriala, endocardita, afectiuni ale valvelor cardiace, foramen ovale patent sau cardiomiopatie

                        - fumatul, inclusiv fumatul pasiv

                        - lipsa activitatii fizice

Diagnosticul de AVC este pus de către medic pe baza unei anamneze, a examenului obiectiv şi a unor explorări complementare. Pentru a afla dacă o persoană a avut un accident vascular cerebral, medicul va pune întrebări despre simptomele pe care le are persoana în cauză, despre istoricul său medical (alte AVC în antecedente, infarct miocardic, hipertensiune arterială, diabet zaharat, hipercolesterolemie), despre bolile altor membri ai familiei. Dacă pacientul ajunge la unitatea medicală inconştient, medicul va obţine aceste informaţii de la aparţinători (dacă acest lucru este posibil). Această parte de interviu cu pacientul presupune realizarea anamnezei.

            Urmează o examinare fizică completă a pacientului. Medicul va constata starea de constienţă a bolnavului, va măsura tensiunea arterială, pulsul şi va examina inima, plămânii, muşchii şi nervii. Vor fi evaluate: forţa musculară, sensibilitatea la atingere, coordonarea mişcărilor, reflexele, memoria pacientului, vorbirea şi gândirea sa.

            Coroborând anamneza cu examenul obiectiv medicul se orientează asupra unui diagnostic, în acest caz, existenţa unui AVC. Totuşi, diagnosticul final, de certitudine, va fi pus în urma unor examinări complementare, cu ajutorul CT (tomografie computerizată) sau RMN (rezonanţă magnetică nucleară). Cu acestea se obţin imagini ale creierului, care vor fi interpretate de specialişti şi vor confirma sau infirma diagnosticul de AVC. Investigaţiile sunt complet nedureroase, arată cu precizie zona din creier afectată şi ajută medicul să decidă care este cel mai bun tratament.

 Tur Virtual
Clinica Somesan - Tur Virtual
Vizitati acum in mod virtual Clinica Somesan
Contact
Adresa:
Aleea Mărăşti Nr. 1
Baia Mare, Maramures

Telefon:

Tel. 0751.229.475
Tel. 0362.415.521
Tel. 0362.415.535
Fax: 0362.415.540

Luni- Vineri: 7-20
Sambata: 7-15

(inclusiv Laboratorul de analize medicale cu eliberare rezultate in aceeasi zi)

Email:

office@clinicasomesan.ro
 
 
Activitate Stiintifica
» ACTIVITATE STIINTIFICA LA CLINICA SOMESAN
» PROGRAMUL MARAMEDICA 2015
» WORKSHOP ELASTOCONT - Baia Mare 13 septembrie 2014
» CONFERINTA DE PNEUMOLOGIE INSPIR - IASI 11 - 13 septembrie 2014
» SCOALA NATIONALA DE VARA - SUIOR 2014
» MARAMEDICA - Februarie 2014
 
Noutati
» NOUTATE
» MENTENANȚA CALL-CENTER
» PACHETE ANALIZE MEDICALE - OFERTE!
» CHESTIONAR SATISFACTIE CLIENTI
» ANGAJARE ASISTENTI MEDICALI
» PROGRAM DE SARBATORI - RUSALII
» SERVICII MEDICALE IN CONTRACT CU CASA DE ASIGURARI - valabile de la data de 1 aprilie 2017
» SERVICII DE MATERNITATE SI NEONATOLOGIE
» Eliberare permis auto si portarma
» CONSULTATII ENDOCRINOLOGIE
 

Copyright © 2020 ClinicaSomesan.ro ceasuri replica fake rolex replica watches